Kuchnia włoska, to
jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Bogata i
wielowiekowa kultura Włoch silnie wpływa na przepisy kulinarne
tamtejszego regionu i nie tylko. Teraz niemalże każdy zakątek
naszego globu czerpie pomysły od włoskiej krainy wyrazistych
smaków. Mimo faktu, iż kojarzy się ją głównie z pizzą i
spaghetti, nie jest ona jednolita. Każdy z regionów, a jest
ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami
kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata,
a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.
Od
północy do południa Włoch, snują się zapachy wybornych potraw,
począwszy od tortellini poprzez lasagne, ravioli aż do rozmaitych
makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają specyficzny
smak potrawom. Jeżeli ktoś miał to szczęście spróbować sera
mozzarella wytwarzanego w Kampanii, bądź sera Gorgonzola
dojrzewającego na północy w Lombardii, na pewno nigdy nie
zapomni ich smaku.
Kuchnię
włoską łączy jedno - zamiłowanie do warzyw i przypraw, takich
jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn.
Do
Polski warzywa zostały przywiezione w 1518 roku z Włoch
przez żonę króla Zygmunta Starego - Bonę Sforze. Dzięki
tym kontaktom poznaliśmy włoski smak zieleniny i nazwaliśmy
ją "włoszczyzną". Spośród bogactwa włoskich jarzyn można
wymienić najczęściej używane, czyli pomidory, cebulę i czosnek.W
kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, a także
oliwki.
Kuchnia
włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę,
częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone
gatunki makaronów i oliwa. Każdy z regionów ma swoje kulinarne
specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków,
Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue,
Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami
mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese),
a Neapol – tradycyjną pizzą.
Tradycyjny
posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta
(danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo
drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zawsze
zakończony jest deserem.
CIEKAWOSTKI:
* Dla Włocha makaron spaghetti z sosem bolońskim,
to zupełnie inna potrawa niż makaron fussili z tym samym
sosem!!!
* Prawdziwą ohydą dla Włochów jest makaron
podany na słodko, w szczególności z owocami i czekoladą......
:)
Lokal
nasz polozony jest przy ul. Skarbowców 89b/a. 50-025
Wroclaw
Wybierz swoja ulubiona potrawe
z lewego menu a przyrzadzimy ja niezwlocznie dla Ciebie
zawsze ze swiezych produktow.