przystawki
makarony
pizza
ryby
miesa
salatki
dodatki
napoje


GYROS nowość






akceptujemy karty płatnicze
 

Strona główna » Nasza kuchnia » Zamówienia specjalne » Galeria » Kontakt »

 

Kuchnia włoska, to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Bogata i wielowiekowa kultura Włoch silnie wpływa na przepisy kulinarne tamtejszego regionu i nie tylko. Teraz niemalże każdy zakątek naszego globu czerpie pomysły od włoskiej krainy wyrazistych smaków. Mimo faktu, iż kojarzy się ją głównie z pizzą i spaghetti, nie jest ona jednolita. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.

Od północy do południa Włoch, snują się zapachy wybornych potraw, począwszy od tortellini poprzez lasagne, ravioli aż do rozmaitych makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają specyficzny smak potrawom. Jeżeli ktoś miał to szczęście spróbować sera mozzarella wytwarzanego w Kampanii, bądź sera Gorgonzola dojrzewającego na północy w Lombardii, na pewno nigdy nie zapomni ich smaku.

Kuchnię włoską łączy jedno - zamiłowanie do warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn.

Do Polski warzywa zostały przywiezione w 1518 roku z Włoch przez żonę króla Zygmunta Starego - Bonę Sforze. Dzięki tym kontaktom poznaliśmy włoski smak zieleniny i nazwaliśmy ją "włoszczyzną". Spośród bogactwa włoskich jarzyn można wymienić najczęściej używane, czyli pomidory, cebulę i czosnek. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, a także oliwki.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z regionów ma swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zawsze zakończony jest deserem.

CIEKAWOSTKI:

* Dla Włocha makaron spaghetti z sosem bolońskim, to zupełnie inna potrawa niż makaron fussili z tym samym sosem!!!

* Prawdziwą ohydą dla Włochów jest makaron podany na słodko, w szczególności z owocami i czekoladą...... :)

 

 


  Lokal nasz polozony jest przy ul. Skarbowców 89b/a. 50-025 Wroclaw


Wybierz swoja ulubiona potrawe z lewego menu a przyrzadzimy ja niezwlocznie dla Ciebie zawsze ze swiezych produktow.

 

Zamówienia telefoniczne: (71) 794 68 58